НАЛОГ У ДОМАЋЕМ ЗАКОНОДАВСТВУ СА ОСВРТОМ НА ПРАВА ДРУГИХ ЗЕМАЉА - Vidić, Jelena Đ; Kovačević, Milica S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Код бесплатног стицања, општеприхваћено је да лице које некоме оставља одређену корист, може ту исту корист, у границама одређеним законом и оптеретити неком дужношћу. Наравно, не ради се о противнакнади за бесплатно стицање, нити о ограничењу слободе стицања, већ о специфичним модификацијама. Једна од поменутих модификација је и налог, који је, поред услова и рока, своје место нашао и у материји наследног права. Његово правно дејство огледа се у конституисању терета на страни лица које се јавља као стицалац по наследноправном основу. У раду ће бити приказани: појам и најважнија дејства налога, у смислу његовог испуњења, али и последица које наступају када се он не испуни; субјекти налога и њихов међусобни однос, те поједине специфичности које из њега произилазе, као и разграничење налога у односу на сличне институте. Срж рада представља национално законодавство, уз приказ важећих решења бивших држава СФРЈ, Русије, Бугарске, Аустрије и Немачке, ради упоредне анализе.