О ОПРАВДАНОСТИ ЗАКОНСКОГ ПРАВА ПРЕЧЕ КУПОВИНЕ СУВЛАСНИКА НЕПОКРЕТНОСТИ - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Право прече куповине може се посматрати и као ограничење слободе располагања сувласника својим уделом, али и као део правног механизма који води ка "релаксацији" једног сложеног друштвеног односа. При разматрању разлога оправданости постојања законског права прече куповине сувласника, мора се поћи од правног положаја сувласника – продавца. Односно, потребно је сагледати да ли је угрожена оптимална заштита његовог економског интереса фаворизовањем осталих сувласника као купаца. У овом раду се, управо у том контексту, наводе разлози у прилог опстанка законског права прече куповине сувласника.