„ПРИКРИВЕНА КУПОВИНА“ КАО ОБЛИК ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
„Прикривена куповина“ представља нови облик инспекцијског надзора, који је уведен у наш управно-правни систем Законом о изменама и допунама закона о инспекцијском надзору од децембра 2018. године. Ради се, заправо, о специфичном методу доказивања у поступку инспекцијског надзора, уколико постоји основана сумња да надзирани субјект нерегистровано обавља делатност или да не издаје рачун, под условом да се потребни докази не могу другачије обезбедити или уколико би то било значајно отежано. Специфичност овог метода доказивања састоји се у томе да инспектор непосредним опажањем прикупља доказе и податке корисне за утврђивање чињеничног стања, при чему се ова „куповина“ сматра прикривеном због тога што инспектор своју службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор ставља на увид надзираном субјекту тек по обављеној „куповини“.