Повећање основног капитала акционарског друштва из нето имовине - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Природа повећања основног капитала акционарског друштва из нето имовине друштва условила је одређене контраверзе. У циљу усклађивања са познатим принципима компанијског права првобитно је био заузет ства према којем се радило о трансакцији која обухвата два поступка. Прво би се донела одлука о подели дивиденди којом би настало потраживање акционара према друштву. У другој фази би дошло до пребијанја са обавезом улиога. Овакав приступ, међутим, има одређене недостатке – после одлуке скупштине друштво не може утицати на тако настала потраживања и не може утицати на све акционаре да учествују у повећању основног капитала. Као последица тога јавило се данас прихваћено схватање о јединственом карактеру повећања основног капитала из нето имовине друштва.