ПРАВО ЗАПОСЛЕНОГ НА ПРИВАТНОСТ КАО СЕГМЕНТ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ - Jovanović, Predrag P; Božičić, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Право запосленог на приватност јесте сегмен безбедности и заштите здравља на раду, јер се тим правом штити његова приватност, тј. његов укупни лични интегритет (физички, психички, морални, етички, социјални). Кроз заштиту тог личнoг интегритета штити се здравствена, животна и радна способност запосленог, а од његове радне способности зависи рад и продуктивност рада. На продуктивности рада базира одређена интересна унија запослених и послодавца, без које нема стабилности радног односа. Са друге стране, вршећи своју управљачку власт, послодавац организује и контролише рад запослених, при чему постоји могућност да се угрози или повреди њихова приватност. Овде се отвара питање мере и докле се може ићи са контролом рада запослених, а да се не повреди њихово право на приватност. Са тим у вези, постоје одређени правни стандарди, на које се у овом раду аутори позивају.