МОГУЋНОСТИ ЗЛОУПОТРЕБЕ ВИРТУЕЛНИХ ВАЛУТА У ПРОЦЕСУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА - Stajić, Ljubomir; Mirković, Vladan M; Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Виртуелне валуте представљају низове података који настају решавањем најсложенијих математичких једначина употребом најсавременијих рачунарских технологија и који су као такви препознати као нека врста вредности која стоји у одређеном односу са националним валутама. Заштита виртуелних валута од фалсификовања или било каквог другог мешања у њихово функционисање гарантовано је криптографским алгоритмима због чега се виртуелне валуте могу сматрати уникатним финансијским инструментом у технолошком смислу. Опасност од злоупотребе виртуелних валута настаје као последица неадаптираног окружења у коме оне функционишу и које их може претворити у ефикасно средство за прање новца, финансирање тероризма и других тежих облика криминалитета.