ПОЈАМ И КЛАСИФИКАЦИЈА УПРАВНИХ РАДЊИ - ИЗМЕЂУ ТЕОРИЈЕ И ЗАКОНОДАВСТВА - Jovanovic, Zoran R (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Рад се бави појмом управних радњи и њиховом класификацијом у српском праву. Доношењем новог Закона о општем управном поступку 2016. године, управне радње су добиле своје одређење у законском тексту. Стога, појавила се потреба за анализом и теоријским одређењем овог важног института управног права, имајући у виду да се домаћа теорија управног права бавила управним радњама само на основу посебних управноправних законских текстова. Овај рад је тежио да анализира и упореди да ли постоје значајније разлике између досадашњих теоријских схватања и новог законског одређења управних радњи. На основу уочених разлика, рад је тежио ка томе да одреди појам управних радњи, који ће бити у складу са новом законском дефиницијом и који неће запоставити досадашња теоријска схватања радњи органа управе. Такође, у раду је извршена темељна класификација управних радњи са указивањем на примере из посебних закона.