Skraćeni krivični postupci u Bosni i Hercegovini - Kršić, Željko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Кривичнопроцесни систем Босне и Херцеговине је оптерећен великим бројем кривичних поступака, а посебно су јавна тужилаштва оптерећена великим бројем пријава и предмета у раду. Стални фокус правосуђа је у побољшању ефикасности и економичности кривичних поступака. Један од основних облика убрзања и скраћивања крвичних поступака је путем скраћених кривичних поступака. Кривично процесно законодавство Боснe и Херцеговине предвиђа одређене облике скраћених кривичних поступака и то: поступак по признању кривице, споразумијевање о кривици и казнени налог. Аутор се опредијелио да у раду обради и прикаже позитивно правно уређење претходно наведених поступака у Босни и Херцеговини, те упоредно правна решења у Р. Србији, Р. Хрватској и неким другим правним системима. Такође ће бити указано и на друге облике скраћених кривичних поступака у упоредно правној анализи. За потребе овог рада проведено је истраживање учесталости употребе скраћених крвичних поступака у Босни и Херцеговини и у раду ће бити представљени резултати тог истраживања. Циљ рада је да укаже на значај примјене упрошћених кривичнопроцесних форми у кривичнопроцесном систему БиХ, те на добра законска решења у упоредном кривичнопроцесном праву ради приједлога de lege ferenda.