АКТИВНА ЛЕГИТИМАЦИЈА ЗА ПОБИЈАЊЕ ПРАВНИХ РАДЊИ ДУЖНИКА ИЗВАН СТЕЧАЈА: ВРЕМЕ НАСТАНКА ПОТРАЖИВАЊА - Miščević, Nikolina B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Право побијања правних радњи дужника је један од правних инструмената којим се повериоцу настоји пружити заштита у случају када дужник својим располагањем у корист трећег лица учини своји имовину недовољном за принудно намирење повериочевог потраживања. Право побијања дужникових правних радњи има два облика: побијање правних радњи дужника у стечају и побијање правних радњи дужника изван стечаја. У раду је анализирано право побијања правних радњи дужника изван стечаја, и то питање активне легитимације за побијање дужникових правних радњи. Тачније, у раду се настоји одговорити на питање да ли право побијања правних радњи дужника стоји на располагању само повериоцима чије је потраживање већ постојало у тренутку предузимања побијане правне радње или и оним повериоцима чије је потраживање настало након што је ова правна радња предузета. Домаћа судска пракса на наведено питање не нуди јединствен одговор. Стога су, ради лакшег разумевања решења предвиђеног Законом о облигационим односима, претходно анализирани различити начини регулисања овог питања у римском и германском праву, као и у домаћем праву пре доношења Закона о облигационим односима.