POVREDE PROPISA EVROPSKE UNIJE 2. O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE II - Pisarić, Milana; Bugarski, Tatjana; Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Pravo pojedinca na životnu sredinu obuhvata materijalne i procesne aspekte, koji odgovaraju određenim obavezama država, u smislu međunarodnog ekološkog prava. Arhuska konvencija, kao međunarodni ugovor kojim se garantuju pojedini procesni aspekti prava na životnu sredinu, sastavni je deo pravnog poretka Evropske unije. Pored toga, na nivou Evrospke unije usvojen je i određen broj propisa radi usaglašavanja sa odredbama Konvencije. Predmet ovog rada je razmatranje mehanizama kontrole na nivou Evropske unije u primeni propisa kojima se uređuju procesni aspekti prava na životnu sredinu, a koja su garantovani Arhuskom konvencijom.