DECA U KNEŽEVINI SRBIJI U DOBA USTAVOBRANITELjA – ZAKONODAVSTVO I SLIČICE STVARNOSTI - Drakić, Gordana; Kulauzov, Maša; Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
U radu se govori o pojedinim odredbama porodičnopravnih propisa donetih tokom vladavine ustavobranitelja o roditeljskom pravu, usvojenju, hraniteljstvu i starateljstvu i iznose detalji iz njihove primene. Autori zasebno analiziraju položaj bračne, vanbračne i usvojene dece i dece pod starateljstvom, kroz prizmu zakonodavstva i stvarnosti. Posebno se zadržavaju na odnosu između normativnog i stvarnog.