ПРОТОКОЛ О ГРАЂАНСКОПРАВНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЗА ШТЕТУ И НАКНАДИ ШТЕТЕ УЗРОКОВАНЕ ПРЕКОГРАНИЧНИМ ЕФЕКТИМА ИНДУСТРИЈСКИХ УДЕСА НА ПРЕКОГРАНИЧНИМ ВОДАМА - Fišer-Šobot, Sandra; Marjanski, Vladimir; Arsić, Zoran; Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Протокол о грађанскоправној одговорности за штету и накнади штете узроковане прекограничним ефектима индустријских удеса на прекограничним водама (Протокол) је усвојен 2003. године у оквиру Економске комисије Уједињених нација за Европу. Основни циљ Протокола је да омогући појединцима који су претрпели штету услед прекограничних дејстава индустријског удеса на међународним водама да остваре адекватну и брзу накнаду штете. Према Протоколу за штету је одговоран оператер који обавља опасну активност. Оператер ће бити одговоран за удесе у инсталацији, укључујући и бране, као и за удесе за време транспорта на месту опасне активности или за време off-site транспорта у цевоводима. Појам штете је широко постављен тако да обухвата смрт или телесну повреду, губитак или штету на имовини, изгубљену добит, трошкове предузимања мера поновног успостављања и мера одговора. Протокол предвиђа да оператер одговара по принципу објективне одговорности. Међутим, он може да се ослободи од одговорности уколико докаже постојање неког од основа за ослобођење од одговорности. Одговорност оператера је лимитирана у зависности од степена опасности његове активности. Оператер је дужан да обезбеди финансијско обезбеђење до одређеног износа.