Настанак и развој институције омбудсмана - Milkov, Dragan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Институција омбудсман је настала случајно због немогућности шведског краља Карла XII да се врати у домовину због војног пораза код Полтаве. Стога је у Шведскиој поставио свог повереника који се на шведском језику каже „омбудсман“. То значи да омбудсман није настао као инструмент за заштиту људских права. Скоро је сигурно да институција под овим именом не би постојала да није било ових догађаја. Заштита људских права је додата овој институцији тек знатно касније и то углавном у земљама тзв. нове демократије. Стварање омбудсмана у другим земљама је уследило веома споро. Прошло је више од сто година док ову институцију није створила друга земља – Финска. Међутим, до праве експанзије омбудсмана је дошло тек након стварања данског омбудсмана 1953 године. Од тада па до данас стално се повећава број земаља које имају омбудсмана. Данас се може рећи да омбудсман представља стандардну и неопходну демократску институцију, присутну у великој већини држава.