Razvojni rizici kao osnov za oslobođenje od odgovornosti proizvođača proizvoda sa nedostatkom - Sekulić, Miloš B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду се анализира једно од важнијих и актуелних питања у вези са одговорношћу произвођача производа са недосттаком, будући да овај облик одговорности развојем потрошачког права добија све већи значај, при чему је акценат на развојним ризицима као једном од основа за екскулпацију произвођача као одговорног лица. Након краћег представљања одговорности произвођача производа са недосттаком, фокус рада се пребацује на установу развојних ризика која је приказана најпре са аспекта Директиве о одговорности за штету од производа са недостатком где се први пут појавила, уз анализирање ставова Европског суда правде, те отворених проблема које она са собом носи, као и уочавања њених предности и мана. На крају рада, размтара се да ли развојни ризици мењају правну природу одговорности произвођача, односно да ли доводе до продора субјективних елемената у његову традиционално објективну одговорност, те се анализира оправданост увођења ове установе у српско право уз уочене предности и мане.