Borba protiv nasilja u porodici u praksi nadležnih organa u Novom Sadu - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Унапређење законских решења и специјализација надлежних органа у борби против насиља у породици, последњих неколико година представљају значајну новину у вези са овом проблематиком. Најзначајнији корак у борби против насиља у породици је било доношење новог Закона о спречавању насиља у породици, чија примена је почела 01. јуна 2017. године. Нов Закон је од доношења предмет интересовања стручне, а посебно опште јавности која је исказала велика очекивања у смислу резултата примене нових законских решења. Осим тога, Закон је изазвао и полемике у делу стручне јавности, у смислу оправданости појединих решења. С обзиром на то да је веома важно какве резултате су дала нова законска решења, после скоро годину дана од почетка примене овог Закона, могу се анализирати и извести први закључци. Предмет овог рада је управо приказ и анализа статистичких података о резултатима рада полицијских, правосудних органа и Центра за социјални рад на подручју града Новог Сада у спречавању насиља у породици.