НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У ПРАКСИ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Овај рад се бави питањем заштите лица од насиља у породици у пракси Европског суда за људска права. Оно није поменуто у Европској конвенцији о људским правима, али се у пракси Суда појавио значајан број случајева у којима је он констатовао да је дошло до кршења појединих чланова Конвенције, а у вези са насиљем у породици. У већем броју случајева држава није спречила насиље у породици које је довело до кршења права на живот, или је довело до нечовечног или понижавајућег поступања. Такође, насиље у породици често доводи до повреде права на поштовање приватног и породичног живота. Држава је дужна да заштити сва лица под својом јурисдикцијом када постоји основана сумња да њихова права могу да буду повређена. Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици представља значајан инструмент којим се регулише ово питање и представља помак у погледу заштите жртава насиља у породици.