Начело једнакости у радном праву - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Начело једнакости у радном праву тј.у области запошљавања и рада, значи једнакост шанси у остваривању социјално-економских права у тој области и равноправност у коришћењу и заштити тих права. Ово начело има три аспекa. Прво, једнакост шанси у остваривању социјално-економских права и равноправност при коришћењу и заштити тих права, као главни и афирмативни супстрат овог начела. Друго, забрана дискриминације при остваривању и заштити социјално-економских права, као заштитни елеменат једнакости и равноправности. Треће, позитивна дискриминација при остваривању и заштити социјалн-економских права, као легитимна допуна забране дискриминације. Начело једнакости може остварити своју сврсисходност само кроз паралелно испољавање свих наведених аспеката. Другим речима, аспект једнакости шанси и равноправности при остваривању појединих права бива обезбеђен забраном дискриминације, а збарана дискриминације бива обезбеђена, односно допуњена позитивном дискриминацијом. Сходно значају који има, начело једнакости је садржано у многим правним докуметима (међународним, европским и домаћим), а у којима ово начело је приказано кроз наведена три аспекта..