Међусобни однос Европске конвенције о људским правима и Архуске конвенције - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак:Европска конвенција о људским правима и Архуска конвенција пружају међународну заштиту људским правима, прва као општа конвенција о људским правима, а друга као специјализована за нека људска права у стварима заштите животне средине. Испитиван је међусобни однос две конвенције како га је Европски суд за људска права успоставио у предмету Ташкин (Taşkın). Тумачећи члан 8 Европске конвенције о људским правима о праву на приватност и разматрајући процесне обавезе које су овим чланом предвиђене за уговорнице, Европски суд за људска права се позвао на одговарајуће прописе Архуске конвенције. Имајући у виду поменуте прописе, обичајна правила о процени утицаја на животну средину и своју ранију праксу о налажењу равнотеже између приватног интереса појединца и јавног интереса заједнице, Европски суд за људска права је успоставио стандард одговарајуће тежине, коју јавне власти уговорница треба да придају коментарима и интересима јавности у процесу одлучивања о пројекту који може да угрози животну средину. Тежина коју јавне власти треба да придају коментарима и интересима јавности треба да одговара важност интереса коју јавност штити. Судска контрола над учешћем јавности у процесу одлучивања треба да обухвати и то да ли су националне власти дале одговарајућу тежину коментарима и интересима јавности. Европски суд за људска права тражи тако да уговорнице придају већи значај коментарима и интересима јавности у процесу одлучивања, проширује тиме садржај члан 8 Европске конвенције о људским правима већ и повећава делотворност одговарајућих прописа Архуске конвенције. Кључне речи: људска права; заштита животне средине; одрживи развој; узајамна подршка; равнотежа интереса.