СПЕЦИФИЧНЕ КАРАКАТЕРИСТИКЕ ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ - Stevanović, Obrad; Subošić, Dane; Kekić, Dalibor (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак: Актуелним Законом о спречавању насиља у породицi начелно су уређени организација, циљеви и начин поступања надлежних државних органа и установа у спречавању те врсте насиља и у заштити жртава и у подршци жртвама тог насиља у Републици Србији. Искуства надлежних полицијских службеника, јавних тужилаца и судија стечена током њихове специјализоване обуке и у њиховој деветомесечној пракси спровођења Закона о спречавању насиља у породици, указала су неке од специфичних карактеристика тог Закона. Полазећи од тих искустава, истраживање чији су резултати презентовани у раду било је усмерено на то да се идентификују и систематизују карактеристике Закона о спречавању насиља у породици које су од посебног значаја за разумевање његове суштине, а тиме и за његово ефективно и ефикасно спровођење. Резултатима тако усмереног истраживања презентованим у раду, као посебно значајне карактеристике тог Закона, описане су: 1) тежишна усмереност Закона на превентивно деловање (превенција) и на заштиту жртава насиља (протекција), 2) формализација поступка процене ризика и изрицања хитних мера (процесуирање), и 3) прописаност вишег нивоа стручности лица за вођење поступка (компететност) и обавезне координације активности између надлежних органа и установа у примени Закона (интеграција).