ПРАВНО УРЕЂЕЊЕ ИНСТИТУТА ЈЕМСТВА И ЊЕГОВИХ ДЕРИВАТА - Проблеми и предлози de lege ferenda - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Рад проучава искључиво институт јемства као средства обезбеђења у грађанскоправном смислу, а не и на јемство у кривичном поступку, нити на јемство у царинском поступку. Поред класичног јемства, у правном промету и пракси све значајније место заузимају деривати овог института. Са развојем привреде и банкарског пословања, развијале су се и установе од којих неке, због својих карактеристика, обезбеђују виши степен правне сигурности поверилаца, а друге поједностављују и убрзавају поступак обезбеђивања потраживања. Овај рад је концентрисан на најважније теоријске и практичне проблеме који произлазе из различитих доктринарних приступа и недоречености закона у односу на јемство и институте које можемо назвати дериватима овог правног посла. Наиме, какве правне последице наступају по уговор о јемству, ако је јемац био у заблуди у односу на пословну способност дужника из основног правног посла, мислећи да она није ограничена? Има ли јемац право на суброгацију у случају испуњења обавезе главног дужника (лишеног пословне способности), према јемцу? Које правно дејство производи јемчење за натуралну облигацију? Верујем да ће овај рад дати одговоре на нека од ових питања, око којих не постоји консензус, како у правној теорији, тако ни у пракси. Кључне речи: Јемство, обезбеђење потраживања, пословна способност, натуралне облигације, Закон о облигационим односима