УПРАВНО-ПРАВНИ АСПЕКТИ УРЕЂЕЊА ПРОСТОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – ПОСТУПАК ИЗДАВАЊА ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Једна од основних карактеристика норми управног права јесте њихова многобројност. Поред општег дела управног права (правне норме које се односе на све органе управе и на све правне ситуације у којима поступају сви органи управе), важан део правног система сваке државе, па и Републике Србије, јесу правне норме посебног дела управног права, којима се регулишу различите области друштвеног живота, као и надлежност појединих органа управе у тим областима. Правно уређење простора је једна од најважнијих области друштвеног живота којима модерне државе посвећују посебну пажњу. У правном систему Републике Србије ова област је једна од најважнијих у којима се појављују норме посебног дела управног права. Од свих питања која се уређују овим нормама, три питања су нарочито важна: поступак издавања грађевинске дозволе, поступак озакоњења (легализације) објеката и поступак конверзије грађевинског земљишта. Сва три поступка представљају посебне управне поступке.