УТИЦАЈ АУСТРИЈСКОГ ПРАВА НА ЕВОЛУЦИЈУ СРПСКОГ ПАРНИЧНОГ ПОСТУПКА - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Рад анализира еволуцију и структуру српског грађанског процесног законодавсва у светлу утицаја аустријског права, током XIX и у првој и другој половини XX века, све до данас. Резултати истраживања показују видан утицај аустријског Закона о парничном поступку из 1895. године, који је у научној литератури оцењен као један од најмодернијих процесних закона.У том светлу сагледане су заједничке карактеристике српских процесних закона из 1853,1860, 1865. године који су се такође почели оријентисати према судском вођењу спора, што је нарочито постигнуто у закону Краљевине Југославије из 1929. године. Анализа такође обухвата развој и структуру, основне институте процесног законодавство у другој Југославили (1956, 1976) а затим и у Републици Србији Закона о парничном поступку из 2004 и 2011године. Структура, основни конвергентни институти показују, да је заједнчка основа те еволуције аустријски Закон о парничном оступку из 1895. године.