ISPITIVANJE OPTUŽNICE - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
U savremenom krivičnom postupku nakon što je istraga završena i optužnica podignuta, potrebno je da određeni funkcionalni oblik suda prethodno kontroliše i ispita optužbu, odnosno, pre nego što otpočne suđenje u pravom smislu te reči, najpre se „sudi“ optužnom aktu i utvrđuje da li su ispunjeni uslovi da se okrivljeni izvede na glavni pretres. Na ovaj način je određena svrha sudske kontrole optužbe u smislu da se spreči neopravdano i nezakonito izvođenje okrivljenog na glavni pretres. Predmet ovog rada je analiza zakonskog uređenja ispitivanja optužnice u Zakoniku o krivičnom postupku, kao i analiza postupanja vanpretresnog veća Višeg suda u Novom Sadu, a u vezi sa ispitivanjem optužnice.