О РЕАЛИЗАЦИЈИ УГОВОРА О УГОВОРНОЈ КАЗНИ ЗАКЉУЧЕНОГ У ФОРМИ ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКОГ ЗАПИСА - Radovanović, Sanja M.; Miščević, Nikolina B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Уговором о уговорној казни се дужник обавезује да повериоцу исплати одређену своту новца или прибави другу материјалну корист уколико главну обавезу не испуни, односно уколико је не испуни благовремено. Постојање акцесорности уговорне казне у односу на потраживање чијем обезбеђењу служи неспорно је у домаћој правној теорији, али је споран њен обим. У раду је анализирана акцесорност уговорне казне у реализацији, односно питање могућности самосталног истицања захтева за исплату уговорне казне, независно од захтева за принудно намирење главног потраживања. Ово питање постаје комплексно у случају када се ради о уговорној казни због задоцњења, а поверилац још увек није примио, нити захтевао испуњење главне обавезе. Стога се у раду настоји одговорити на наведено питање из аспекта могућности закључења уговора о уговорној казни у форми извршног јавнобележничког записа и евентуалног принудног остварења захтева за исплату, односно предају уговорне казне на основу тако стечене извршне исправе.