ЗАЈЕДНИЧКО РОДИТЕЉСКО СТАРАЊЕ ПОСЛЕ РАЗВОДА БРАКА У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ - Kovaček Stanić, Gordana; Samardžić, Sandra O.; Kovačević, Milica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Вршење родитељског права може се јавити у два облика. Наиме, са једне стране могуће је заједничко вршење родитељског права, а са друге је могуће самостално вршење родитељског права. Заједничко вршење родитељског права и у случају када родитељи не живе заједно, у наш правни систем је први пут уведено Породичним законом. Један од услова за заједничко старање у овим ситуацијама је писмени споразум родитеља. У раду је дат приказ судске праксе и то у различитим временским периодима, а по питању поверавања деце после развода. Најпре је дат приказ за 1969. и 1979. годину. Затим је дат приказ истраживања судске праксе о поверавању деце за 1987., 1988. и 1989. годину спроведеног у два првостепена суда - Вишем суду у Новом Саду и Вишем суду у Суботици. На крају, приказани су и резултати истраживања о вршењу родитељског права после развода брака у 2007. и 2016. години, спроведеног у Основном суду у Новом Саду, када је анализиран и број случајева заједничког вршења родитељског права, имајући у виду да овај облик старања постоји тек од 2005. године доношењем Породичног закона.