Заштита јавних интереса и јавно-приватно партнерство - Дивљак, Драго (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Предмет анализе у раду је остваривање заштите јавних интереса у јавно-приватном партнерству. С обзиром на правну конструкцију партнерство и његове циљеве, то питање је битно, са значајним правним и практичним реперкусијама. У том оквиру се посебно разматра положај јавног партнера у том односу, као и анализирају правни оквири и могућности остваривања и заштите јавних интереса, како у предуговорној фази, тако и фази конципирања уговора. У посебном фокусу ће бити питање алокације ризика. Анализа је превасходно усмерена ка нашем праву, али она свакако укључује и компаративно посматрање истих питања и њихових практичних реперкусија, у неким националним правима и праву ЕУ. Проблему заштите јавних интереса у нашем праву је посвећена, номинално гледано, значајна пажња. Она је манифестована с једне стране,подизањем тог питања на ниво принципа, с друге стране, креирањем мноштва посебних инструмената у различитим фазама настанка, уговарања и реализације партнерства. Ипак, фактички ново зашите зависи од примене тих правила у пракси. С друге страна,она је једним делом зависна и од поступања јавног партнера у фази креирања уговорних клаузула. Наиме, остваривање заштите јавних интереса, због примене принципа аутономије у овој области, у одређеној мери је дато у руке самом јавном партнеру. На тај начин она је зависна и од његовог приступа и припремљености.