UREĐENjE PRAVA NA ODBRANU U PRAVU EVROPSKE UNIJE - Bugarski, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Kako je uzajamno priznavanje odluka u krivičnom postupku, kao osnov međunarodne saradnje u krivičnim stvarima u Evropskoj uniji, nezamislivo bez uzajamnog poverenja između država članica, a uzajamno poverenje je neraskidivo povezano sa uverenjem države da se njeni državljani štite i u drugoj državi članici, u smislu da im se garantuje isti nivo zaštite osnovnih procesnih prava u krivičnom postupku, postalo je jasno, a moguće, nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora o Evropske unije, da je neophodno urediti procesna prava okrivljenog na nadnacionalnom nivou. Pojedina prava okrivljenog u krivičnom postupku, kao elementi prava na odbranu, u pravu Evropske unije uređuju se setom direktiva koje su usvojene s ciljem da se propisivanjem minimalnih pravila ojačaju procesne garancije prava na odbranu.