НАЧЕЛО УПИСА У РЕГИСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ У СУДСКОЈ ПРАКСИ - Tešanović, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Циљ овог рада је сагледавање начела конститутивности уписа у регистар непокретности са аспекта правне теорије и актуелне судске праксе. Уочавајући постојање одређених тенденција да се, у мањој или већој мери, одступа од одредаба закона које регулишу ову област, аутор скреће пажњу на могуће последице овакве примене права. Сврха начела уписа у јавне књиге заправо је у могућности супротстављања укњижених права свим трећим лицима, како би се обезбедило њихово дејство erga omnes, contra omnes. Тај принцип је битан и када се уписом већ постојећа права само публикују, а поготово ако промена у погледу права тек настаје уписом. У том смислу, говори се о декларативном и конститутивном значају уписа у регистар непокретности. У раду се истиче да начело конститутивности уписа треба доследно примењивати, онако како то закон и налаже, у контексту осталих начела катастра непокретности и начела грађанског права уопште. Само овакво поступање судова може обезбедити да закон буде исти за све, као и владавину права и неопходну правну сигурност.