ДРЖАВНА ПОМОЋ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ НА НАДНАЦИОНАЛНОМ НИВОУ И У ДОМАЋЕМ ПРАВУ - Fišer-Šobot, Sandra; Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак: Заштита животне средине представља императив савременог друштва. У остварењу овог циља преплићу се активности релевантних субјеката на међународном и националном плану. Улога државе у заштити животне средине је од изузетног значаја и може бити остварена на различите начине. Финансијски подстицаји које државе дају за заштиту животне средине у новије време појављују се као један од битних сегмената активности у заштити животне средине. Поступак давања подстицаја подлеже одговарајућим правилима и процедурама којима се регулише њихова употреба, како на наднационалном, тако и на унутрашњем плану. На међународном плану то се чини правилима о коришћењу субвенција у међународној трговини, а на националном плану правилима о државној помоћи. Предмет анализе у раду су правна правила СТО о субвенцијама, правила комунитарног права којима је регулисана државна помоћ у ЕУ и правне норме домаћег права о државној помоћи за заштиту животне средине.