ПОЛИЦИЈА И РАЂАЊЕ УПРАВЉАШТВА У ДЕЛУ МИШЕЛА ФУКОА - Marinković, Dušan; Ristić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Предмет рада је истраживање значења и значаја концепта полиције у делу Мишела Фукоа. У раду полазимо од претпоставке да концепт полиције осамнаестог века, како је представљен у Фукоовој аналитици јесте различит у односу на схватања полиције и њена значења која настају касније, током деветнаестог и двадесетог века. Наша претпоставка је да се тај рани концепт полиције не може сместити унутар само једног диспозитива моћи који историјски коинцидира са сувереним облицима краљевске власти. Такође, полицију у раду схватамо у контексту рађања управљаштва и историјске појаве дијаграма безбедности у којем је кључни значај имао диспозитив простора. Полиција осамнаестог века као дистрибуција ситуационо оправдане силе у друштву представљала је просторно регионализован и сегментиран друштвени механизам који је деловао регулативно. Она настаје заједно са процесима политизације живота и упоредо са појавом биополитичких технологија управљања људима. У том смислу историјску појаву полиције о којој је писао Фуко, треба разумети и као појаву новог типа регулативних пракси које ће унети значајне промене у дисциплинском дијаграму и довести до настанка једне нове реалности – друштва.