МEЂУНАРОДНИ КРИВИЧНИ СУД: ИНСТРУМЕНТ ПРАВДЕ ИЛИ ЗАПАДЊАЧКОГ ИМПЕРИЈАЛИЗМА ‒ АНАЛИЗА СЛУЧАЈА ДАРФУР - Babić, Danilo D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Овај рад аналира рад Међународног кривичног суда кроз студију случаја Дарфур. Настојимо преиспитати тврдње унутар афричке јавности о пристрасности, селективности и дуплим стандардима Суда. Штавише, све гласније се чују оптужбе да је суд заправо инструмент империјализма. Кључни моменат који је непоправљиво уништио однос Африканаца и Суда јесте издавање налога за хапшење суданског председника. У раду анализирамо валидност тог захтева. Такође, како би преиспитали објективност ананализирамо финансирање и везе Суда са невладиним организацијама. Сагледавамо ефекте суда у региону, пре свега у погледу доприноса у процесу помирења.