САВРЕМЕНИ ТРЕНДОВИ МЕЂУНАРОДНОПРАВНЕ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Etinski, Rodoljub; Stanivuković, Maja; Đajić, Sanja; Đundić, Petar; Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду аутори истражују најновије трендове у међународноправној заштити животне средине. Резултати истраживања су подељени у неколико група: о изворима (међународни уговори, начела и меко право), о људским правима (права на основу Архуске конвенције, права у вези са променом климе и право на воду), о процесним механизмима који су доступни за заштиту животне средине (Међународни суд правде, Суд Европске уније, поступци који су доступни појединцима пред међународним телима, међународна инвестициона арбитража и национални судови). У раду су издвојене новине из области заштите животне средине и закључак је да је реч о врло динамичној области која нуди нека иновативна нормативна решења али да и даље постоје проблеми у њиховој примени и спровођењу.