Одрживи развој и процена утицаја на животну средину - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Одрживи развој, одређен социјалним, економским и еколошким циљевима, подразумева успостављање равнотеже између друштвеног, индустријског и техничко-технолошког развоја са једне стране, и очувања и унапређења животне средине са друге стране. У остваривању принципа одрживог развоја значајно место припада процени утицаја на животну средину и стратешкој процени утицаја. То су посебно прописане процедуре у складу са општеприхваћеним стандардима, у којима учествују надлежни органи, али и сва заинтересована лица са истим циљем, а то је очување и унапређење животне средине уз истовремено остварење економског развоја. Процене утицаја на животну средину су претежним делом усмерене у правцу изналажења оптималних мера спречавања настанка штете, умањења штете и накнаде штете. Овај рад је посвећен позитивноправним прописима који се односе на ову проблематику у нашој земљи, њиховој усаглашености са релевантним међународним прописима, са посебним акцентом на учинак који се њима остварује, начином одређивања потребних мера спречавања, умањења и накнаде штете, њиховим предностима и недостацима.