ВЛАДАР И ЗАКОН У ДЕЛУ ЦАРА ЈУЛИЈАНА АПОСТАТЕ - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У раду се расправља о правнополитичким идејама, везаним за однос цара према закону, у делима римског цара и философа Јулијана Апостате (Отпадника). Са Јулијановом владавином завршава се последњи покушај паганске реакције у Римском царству. Способан владар и философ-неоплатоничар, Јулијан је аутор већег броја списа неједнаке вредности. Са политичко-правног аспекта занимљиве су његове идеје о царској власти и њеном односу према законима; он сматра да се царска воља мора увек подврћи и прилагодити законима.