КРИТИКЕ СРПСКОГ ГРАЂАНСКОГ ЗАКОНИКА ОД 1844. ГОДИНЕ С ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ОДРЕДБЕ О ПОРОДИЧНОЈ ЗАДРУЗИ - Kulauzov, Maša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У раду су размотрене критике Законика грађанског за Књажество Србију од 1844. године. Имајући у виду значај који је кодификација приватног права имала за бржи развој српског друштва и правне науке, указано је на реакције на доношење Српског грађанског законика у научним и стручним круговима. Поред општих критика у којима је дат целовит приказ свих садржинских, методолошких и стилских мањкавости српског кодекса, скренута је пажња и на недостатке у формулисању одредаба о породичној задрузи. Како је породична задруга традиционалан обичајноправни институт који је 1844. године први пут регулисан и законом, мишљења смо да замерке изнете на рачун кодификације ове установе неписаног права заслужују посебну пажњу.