ОДГОВОРНОСТ ОСИГУРАНИКА ОД АУТООДГОВОРНОСТИ ЗА ПРОУЗРОКОВАНУ ШТЕТУ - Ilkić, Zoran Tomislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Сложености односа насталих поводом саобраћајне несреће доприноси и честа околност да су, у случају судара моторних возила, одговорна лица често и сама оштећена, па су овлашћена да од друге стране потражују накнаду штете. Возачи се неретко појављују као одговорна лица према трећим оштећеним лицима у саобраћају, али и један према другом, што додатно оптерећује поступак расподеле одговорности и накнаде штете. У овом раду аутор анализира основе по којима се идентификује одговорно лице за накнаду штете коју трпе трећа лица и сами возачи моторних возила у нашем и у појединим упоредно – правним системима. Истовремено се указује на непотпуност законодавне регулативе о солидарној одговорности, као и на недоследност у примени одредаба о пристанку на проузроковање штете.