Предаја ствари као начин стицања (modus acquirendi) стварних права - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Предаја као начин стицања у ужем смислу (modus acquirendi),стварних прва се у раду разматра на примерима, стицања права својине на основу уговора са претходним власником (деривативно стицање), стицања права својине од невласника и заложног права на покретним стварима. У раду се поред специфичних обележја предаје у наведеним случајевима анализирају и начини на који се предаја врши. Истакнуте су разлике у погледу физичке, симболичне и фиктивне предаје код различитих начина стицања стварних права.