О ДИНАМИЦИ И ЕФЕКТИМА ЗАКОНОДАВНОГ РАДА - Nikolić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Аутор је кроз кратку упоредноправну анализу показао у којој мери брзина законодавног рада може утицати на квалитет нормативних решења и на њихове ефекте у правној пракси. Посебна пажња посвећена је Аустријском грађанском законику (Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch – АBGB, АГЗ) из 1811. године, који пуна два века успешно одолева изазовима времена. На његову дуготрајност су утицали бројни чиниоци. Пре свега, доношењу АГЗ-а је претходио дуготрајан и добро осмишљен законодавни рад, који је детаљније описан у овом чланку. Законик је писан поступно, уз мноштво преиспитивања, провера и јавних расправа. У стручној литератури се често говори о својеврсном законодавном експерименту који су аустријске власти извршиле пробном применом Законика на једном делу државне територије. Законик је писан за феудално друштво, али уз позивање на начела природног права. Ово друго је, заједно са широко формулисаним и флексибилним правним нормама, остављало довољно простора за екстензивно тумачење застарелих правила и за попуњавање законских празнина којих је временом бивало све више. Судови су често креативно користили ту могућност и тако доприносили опстанку Законика. Законик је много пута мењан и допуњаван, али је ретко ко сматрао да га треба заменити новим. Аустријанци припремају детаљнију ревизију АГЗ-а, која ће, с једне стране, омогућити да се национално право модернизује и усклади са тенденцијама у савременом европском праву, а са друге стране, да се очува два века старо правно наслеђе. На супрот томе, Српски грађански законик из 1844. године је настао у другачијим друштвеним и економским приликама. Написан је у релативно кратком року, по узору на аустријски кодекс. Преовлађујуће је мишљење да је законописац непримереним преузимањем нормативних решења из страног права допринео убразном пропадању породичних задруга и тиме економском слабљењу читавог друштва. Слични процеси се одигравају и данас. Наднационално право Европске уније се обиликује поступно, у дугом временском периоду који се мери деценијама. О томе сведоче Ландова начела европског уговорног права. Са друге стране, од држава које су кандидати за пријем у чластво ЕУ се тражи да за кратко време усвоје стотине закона и других прописа и да их ускладе са високим европским правним стандардима.