Право Европске уније и судови у Србији - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У уводном делу рада реч је о правним основима за примену међународног права и страног права у судским поступцима у Србији. Затим следи кратки осврт на коришћење упоредног метода у тумачењу домаћих правних норми. После тога, прелази се на главну тему рада: примену права Европске уније пред судовима и другим органима у Србији. Право ЕУ може се посматрати као међународно право , односно право једне међународне организације, али и као страно право, односно, право једне стране државе. На крају, расправља се о обавезама судова које пористичу из Споразума о стабилизацији и придруживању и Прелазног споразума. Констатује се да тумачење домаћих норми које су резултат хармонизације „у духу права Европске уније“ може да доведе до правне несигурности у ситуацији када судије нису систематски обучаване о садржини права ЕУ и о начину примене упоредног права у домаћем правном систему.