Признање и извршење одлука у стварима родитељске одговорности према Уредби 2201/2003 (Брисел II bis) - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Уредба 2201/2003 (Брисел II bis) садржи јединствена правила о егзекватури две врсте иностраних одлука: о остваривању права на виђање детета и о повратку детета које је противправно одведено из државе његовог уобичајеног боравишта. Рад се бави овим правилима, уз осврт на шири контекст који обухвата правила о међународној надлежности судова држава чланица ЕУ у стварима родитељске одговорности и правила о егзекватури одлука о родитељској одговорности уопште. Значај јединствених правила се огледа у томе да је извршење одлука судова држава чланица ЕУ у наведеним стварима аутоматска, на основу потврде коју издаје суд државе чланице који је одлуку донео, без преиспитивања од стране државе чланице извршења, чиме се даје допринос ефикасном остваривању најбољег интереса детета.