Оснивачки акт акционарског друштва и заштита животне средине - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Оснивачки акт је констутивни акт друштва који има форму одлуке о оснивању ако друштво оснива једно лице, или уговора о оснивању ако друштво оснива више лица. Њиме акционари који оснивају друштво (оснивачи) изражавају вољу за оснивањем друштва и обавезују се на извршење чинидбе улога и преузимање акција. Када је реч о Закону о привредним друштвима из 2011 године, у погледу заштите животне средине од значаја је чл.4 ст.2 где је превиђено да се посебним законом може условити регистрација, или обављање одређене делатности, издавањем предходног одобрења, сагласности или другог акта надлежног органа. При томе треба имати у виду да је одредба о претежној делатности обавезни елемент оснивачког акта акционарског друштва (чл.265 ст.1 тч.3). С тим у вези треба указати на одредбе Закона о управљању отпадом из 2009 године. Њиме је предвиђено да се за обављање једне или више делатности у области управљања отпадом издају дозволе.