Oblast prava i morala - Mitrović, Dragan; Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Право и морал нису исте, већ сродне појаве. Њихове везе објашњавају бројна учења која се могу свести на три карактеристична: учења која потпуно раздвајају право од морала, учења која поистовећују право и морал и учења која повезују право и морал. Ова последња су најприхватљивија јер сe признаје да је реч о појавама које се делимично укрштају због карактеристичних сличности упркос истовременом постојању карактеристичних разлика. Захваљујући том укрштању, право и морал стварају три области: чисто правну, чисто моралну и мешовиту (правно-моралну или морално-правну). Укрштање, преплитање и срастање правних и моралних норми показује да се заједничка област распростирања права и морала може посматрати у ширем и ужем смислу − у ширем смислу, када се односи на све правне норме и све хетерономне моралне норме, а у ужем смислу, када се односи само на правне норме које подржавају хетерономне моралне норме и хетерономне моралне норме које подржавају правне норме. Ово уже значење правности морала је прихватљивије, јер изван њега остају чисто правне норме које су морално неутралне (нпр., техничке правне норме и стандарди) и чисто моралне норме које су правно низвршиве (нпр., односи љубави, пријатељства, другарства, поштовања итд.) или које право забрањује.