НАЧЕЛО ПРАВИЧНОГ СУЂЕЊА И КРИМИНАЛИСТИЧКА ЗНАЊА ЈАВНОГ ТУЖИОЦА - Feješ, Ištvan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Од настанка људског друштва било је сукоба међу људима.Одувек је било и неког поступка за решавање тог сукоба .Настанком државе тај поступак добија одређену правну форму, сагласну актуелним условима и потребама друштва .Тако је настао кривични поступак као инструмент решавање сукоба међу члановима друштва.У савременом друштву основна функција кривичног поступка је у суштини остала иста,али треба да буде у сагласности са савременим условима , потребама и принципима израженим кроз основна начела поступка.Један од најзначајнијих новина на том плану у нашем кривичном законодавству је начело правичног поступања који треба да буде израз савремених тенденција и схватања кривичног поступка.Међутим ,нема јединства око дефинисања тог појма и одређивања фактора који утичу на његову реализацију. Практично ,скоро сви институти кривичног поступка утичу у мањој или већој мери на остварење начела правичног поступања у кривичном поступку.Апстракну ранг листу је немогуће поставити.Који институт какав зачај има, зависи од конкретног случаја .У сваком случају, правни институти који се односе на отварање и спровођење истраге су од великог су значаја.Правна начела се не остварују сами од себе.Њих оживљавају људи који их спроводе.Квалитет њиховог оживотворења у битној мери зависи од стручног знања ,савесности,опште културе и других субјективних фактора лица која их спроводе.Због тога у раду разматрамо један комплекс питања од надасве велике важности са аспекта ефикасног оставарења оптужног начела (тј. сузбијања криминалитета) и правичног поступања са лицима сумњивих да су учиноци кривичних дела:криминалистичкo образовањe јавних тужилаца .