МЕЂУНАРОДНОПРАВНА ЗАШТИТА РЕКЕ ДУНАВ - Bugarski, Tatjana; Tubić, Bojan; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Овај рад се бави питањем заштите реке Дунав на међународном плану. Најважнији акт у овој области јесте Конвенција о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав, која је усвојена у Софији 1994. године. Она предвиђа систем надзора и сарадње међу државама. Стране уговорнице ове Конвенције размењују расположиве податке, између осталог, о општим условима животне средине река у сливу Дунава, стеченом искуству о примени и реализацији најбољих доступних техника и резултата истраживања и развоја, подацима о емисији и мониторингу, предузетим и планираним мерама за превенцију, контролу и смањење прекограничног утицаја и другим питањима. Конвенцијом је основана и Међународна комисија за заштиту реке Дунав која се бави реализацијом циљева и одредби ове Конвенције. Она израђује предлоге и препоруке који се упућују странама уговорницама.