Otuđenje spornog prava ili stvari u sprskom parničnom postupku: ka mešovitoj teoriji (i)relevancije - Keča, Ranko; Knežević, Marko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се обрађује проблем отуђења спорног права или ствари током парничног поступка у смислу данашњег домаћег права. Након приказа досадашњих доктрина које су се развиле, испитује се колико и у којој мери је релеватно за пресуђење новонастало материјалноправно стање у виду отуђења спорног права. При томе се нарочито узима у обзир новина на редакцијском плану у виду изричитог прописивања проширеног дејства правноснажности пресуде у односу на стицаоца. Управо у вези са тим се испитује у којој мери ипак треба да се призна такво дејство.