ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ КАО ПРИНЦИП СТРАТЕШКОГ ОПРЕДЕЉЕЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – ПРОБЛЕМСКИ ПРИСТУП - Mirković, Vladan M; Stajić, Ljubomir; Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Динамични и интензивни друштвени процеси и односи који су карактеристика савременог света доводе до настанка великог броја извора, облика и носилаца угрожавања који на различите начине угрожавају безбедност појединца, друштва, државе и међународне заједнице. У таквом безбедносном окружењу свака држава мора да поступи на одговоран начин и формулише стратегију националне безбедности која ће бити основ за деловање система безбедности. Правилна стратешка опредељења треба да узму обзир реалност каква јесте, а не какву ми желимо да видимо. То подразумева објективно и тачно сагледавање природе међународних односа, односа између великих сила и њихових интереса, затим регионалних чинилаца безбедности и њихове улоге у остваривању интереса великих сила. Војна неутралност Републике Србије израз је жеље да се после деценије сукоба и страдања учини важан корак ка помирењу и сарадњи на овим просторима. Међутим, тренутно важећа парадигма у светској политици и безбедности која свет скоро увек посматра кроз призму морала и поштовања људских права подразумева сврставање на једну или другу страну. У таквим околностима неутралност, осим што може бити угрожена, у неким случајевима може бити и доведена у питање, утолико више ако се интереси великих сила остварују преко регионалних чинилаца и актера који имају супротне интересе у односу на интересе Републике Србије.