УЗАЈАМНО ПРИЗНАВАЊЕ СУДСКИХ ОДЛУКА КАО ОСНОВ ПРИБАВЉАЊА И ПРЕНОСА ДОКАЗА У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ - Bugarski, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Савремени облици криминалитета чије обележје је прекограничност поставили су нове захтеве пред правосудне органе који се односе на прибављање и пренос доказа за потребе вођења кривичног поступка. На прибављање и пренос доказа у кривичним стварима утиче просторно важење кривичног законодавства, начин уређења међународне правне помоћу у кривичним стварима и гарантована основна људска права и слободе. Због свега наведеног, проблематика прибављања и преноса доказа у контексту међународне правне помоћи у кривичним стварима је изузетно комплексна, актуелна и значајна, и у овом раду јој је посвећена посебна пажња. Принцип узајамног помагања и узајамног признавања судских одлука и европски налог за спровођење истраге су основна питања којима се аутори баве у овом раду. Ова проблематика је изузетно актуелна од маја месеца 2017. године, од ког момента ће европски налог за спровођење истраге бити једини инструмент за прибављање и пренос доказа између држава чланица Европске уније. Посебна пажња је посвећена принципу узајамног признавања судских одлука на коме се овај инструмент заснива, као и питању вредновања доказа прибављених у иностранству. Кључне речи: кривични поступак, међународна сарадња, узајамно помагање, узајамно признавање судских одлука, докази, европски налог за спровођење истраге