Споредне чинидбе као додатна обавеза члана друштва с ограниченом одговорношћу - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Споредне чинидбе могу се дефинисати као чланска обавеза члана друштва с ограниченом одговорношћу која је преузета оснивачким актом, чији предмет могу бити чинидбе новчаног карактера и, или неновчаног карактера (по правилу су неновчаног карактера) које имају имовинску вредност и могу да буду предмет пуноважне облигационе обавезе. Споредне чинидбе, као допринос пословању привредног друштва, нису посебно регулисане у Закону о привредним друштвима. По својој природи ова обавеза разликује се од обавезе уплате односно уношења улога, обавезе вршења додатних уплата, као и давања позајмица друштву. Вршење споредних чинидби је могућа додатна обавеза члана друштва с ограниченом одговорношћу која се утвђује и чија се садржина одређује искључиво оснивачким актом. Преузимањем обавезе вршења споредних чинидби између члана који ју је преузео и друштва настају специфични статусноправни и облигациони односи и последице које из њих проистичу.