ТРАНСФОРМАЦИЈА НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ: РЕЗИЛИЈЕНТНОСТ У СТРАТЕГИЈАМА БЕЗБЕДНОСТИ ВЕЛИКИХ СИЛА КАО ОДГОВОР НА ГЛОБАЛНЕ БЕЗБЕДНОСНЕ ПРЕТЊЕ - Keković, Zoran; Dinić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Измењена природа безбедносних ризика и претњи обликовала је током процеса глобализације ново безбедносно окружење, приморавши творце стратегија националне безбедности да антиципирају изворе претњи и осмисле адекватне механизме за реаговање на различите облике угрожавања безбедности државе и њених грађана. Концепт резилијентности преузет је из техничких наука и имплементиран у стратегије безбедности великих сила као потенцијално решење усмерено на јачање капацитета и спремности система за одговор на претње и рапидни опоравак од истих, без обзира на обавештајне анализе и процене надлежних институција.