Конфесорна тужба за заштиту стварних службености - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Закон о основама својинско-правних односа, прописао је могућност подизања две тужбе за заштиту стварне службености. Тужбом за утврђење, власник повласног добра може захтевати да се према власнику послужног добра утврди постојање стварне службености. У другом случају, власник повласног добра који се неосновано спречава или омета у вршењу стварне службености може тужбом захтевати престанак радњи којима се спречава или омета у вршењу службености. Предмет разматрања у овом раду је и публицијанска конфесорна тужба коју предвиђа Нацрт грађанског законика Републике Србије. Поред петиторне заштите титулар права старне службености има право и на државинску заштиту (самопомоћ и државинске тужбе) јер је стварна службеност државина права, као и облигационоправне тужбе за накнаду штете проузроковане радњама власника послужног добра или трећих лица и тужбе за извршење обавезе из уговорног односа о установљењу службености. Предмет овог рада је заштита стварне службености конфесорним тужбама и то: тужбом за утврђење стварне службености, публицијанском конфесорном тужбом и негаторном конфесорном тужбом.